12.03.2024 av Lotta Karlsson - Diplomerad medicinsk fotvårdsspecialist 0 Kommentarer
Kampen mot envisa liktornar - Från orsak till varaktig läkning
Har du någonsin undrat varför man kan få en liktorn och hur man blir av med dem? Även om de är smärtsamma fungerar de faktiskt som en försvarsmekanism. Liktorn består av en kompakt förhårdnad som har pressats in i foten. Och med de rätta knepen kan du både förebygga och bli av med dem.
Varför har jag fått en liktorn?
Liktorn kan vara både smärtsamma och obehagliga. Det är en förhårdnad av huden som har pressats in i foten och har bildats för att skydda foten mot ökat tryck eller friktion. Liktorn kan alltså sitta på tårna eller under foten på trampdynan.
Det finns flera faktorer som kan bidra till att man får liktornar. En vanlig orsak är att man använder skor som sitter fel på fötterna. Skorna kan vara för trånga eller skapa tryck på specifika områden på foten. Det kan leda till ökat tryck eller friktion som i sin tur skapar förhårdnader och envisa liktorn.
Din gångstil eller hållning kan också ligga bakom en liktorn. Går du snett får du en ojämn belastning på foten och trycket på foten hamnar i obalans. Då blir vissa områden på foten mer belastade och huden blir hårdare där.
Ytterligare en orsak kan vara att man utsätter foten för en överdriven belastning. Det kan vara att man använder olämpliga sportskor eller springer på allt för hårt underlag. Du som är aktiv måste helt enkelt se till att du utsätter foten för tunga och upprepade stötar på ett säkert sätt.
Så tar du bort envisa liktornar
Det finns en hel del du kan göra för att enkelt förebygga och lindra besvären. För det mesta försvinner liktornar av sig själva om man fixar trycket och friktionen på foten. Men för mer envisa liktornar kan det krävas extra behandling hos en professionell fotvårdare för att bli av med dem.
Följ dessa steg för att lättare förebygga liktornar:
- Använd rätt skor: Först vill du se till att du använder bra skor som passar foten. Det ska vara skor som ger foten tillräckligt med utrymme och inte är för tajta på de problematiska områdena. Att bära skor med rätt passform kommer minska trycket och friktionen på liktornen.
- Prova skoinlägg: Om du inte hittar skor som passar perfekt kan du pröva att använda skoinlägg. De kan användas för att jämna ut belastningen på foten och minska trycket på besvärliga områden. Använd avlastande skoinlägg om liktornen sitter under foten. Om liktornen sitter på tårna kan du använda avlastande tåskiljare för att minska trycket mellan tårna.
- Återfukta huden: Det finns många salvor och plåster som man kan använda för att mjuka upp huden. Eftersom liktorn består av hård hud kan olika produkter användas för att hjälpa mjuka upp området. Dessa bör du däremot inte använda om du har diabetes, sår på foten, nedsatt cirkulation eller nedsatt känsel i fötterna.
- Besök en professionell fotvårdare: Som expert på fötter kan fotvårdaren ge skräddarsydda rekommendationer på fotvårdsprodukter, skor och inlägg som på bästa sätt tar bort dina liktornar. De kan även skrapa bort det hårda skinnet eller använda andra professionella tekniker för att ta bort liktornen.
Det är viktigt att komma ihåg att besvären ofta kommer tillbaka om du inte förebygger dem. Se därför till att alltid ta hand om liktornen i förebyggande syfte.
Här på Studio Fot vet jag precis hur du kan bli av med envisa liktornar och se till att de inte dyker upp igen. Med vår medicinska fotvård tar jag hand om allt från nagelvård, till förhårdnader och fotmassage för att upprätthålla friska och smärtfria fötter. Tveka inte att kontakta mig för att höra om hur du kan vinna kampen mot liktornar.
Kommentarer
Lämna en kommentar